Debaty
12/6/2018

Centrum Prahy jsme nechali turistům

Již třicátý díl cyklu Besedy v Besedě, tentokrát na téma Turismus v Praze – požehnání nebo prokletí?, se konal 11. června. Naše pozvání přijali Dana Fialová, odbornice na geografii cestovního ruchu z Univerzity Karlovy, Janek Rubeš, autor projektu „Honest Guide“ a reportér ze Seznam zprávy a Jan Wolf, radní pro turismus hl. města Prahy.

Na úvod uvedla Fialová, že cestovní ruch by měl být v rovnováze, a to z hlediska ekonomického, enviromentálního i socio-kulturního. Myslí si, že každá destinace je schopná unést pouze určitý počet turistů. Dle radního Wolfa není Praha dosud v postavení, kdy by měla regulovat počet turistů, a to i přesto, že ji ročně navštíví přibližně 11 milionů turistů.

Na druhou stranu Rubeš si myslí, že Praha, speciálně Praha 1, je dávno za hranicí, je neobyvatelná. Dle něj jsme vlastně přišli o centrum Prahy, v jednom kruhu tu žijí turisté, v druhém občané Prahy.

Hosté se shodli, že problém je opravdu především na Praze 1, specificky na královské cestě, která je ostudou Prahy a nejsme schopni to regulovat. Fialová si myslí, že je to vlastně ghetto, ve kterém se nedá bydlet. Turistům je dáváno najevo, že se tu pije, kouří, berou drogy, což dle Rubeše není přijatelné, takové turisty tu nechceme.

Velká část debaty byla věnovaná problematice Airbnb, které je nutné dle všech hostů regulovat, protože to přerostlo v něco víc, než je sdílené ubytování. Lidé skupují byty za účelem investice, a tak dochází k nárůstu jejich cen.

Po diskuzi s moderátorku následovala debata s publikem, která byla tentokrát velmi emotivní. Účastníky toto téma zajímalo a měli k němu, co říct.