Debaty
8/2/2017

Hledá se kvalitní prezident!

Beseda v Besedě, osmá v pořadí. Téma: Hledá se kvalitní prezident! Hosté: Michael Kocáb, Karel Janeček, Jan Spousta. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 6. února 2017. Moderuje Veronika Sedláčková. Mluvené slovo prokládá slovem zpívaným písničkářské duo Adams Emily.

Historicky první diskuse autorů dvou velkých projektů zaměřených na hledání nové hlavy státu: Michael Kocáb za Kroměřížskou výzvu, Karel Janeček za interaktivní hru Prezident 21. Sociolog Jan Spousta na jedné straně uznává, že oba projekty podněcují diskusi, na druhé straně je vidí kriticky: „Problém je ten, že nejde o to najít dobrého prezidenta, ale takového, aby byl zvolen.“

Zatímco hra Prezident 21 nechává zcela otevřené, koho si lidé zvolí, Kroměřížská výzva hledá kandidáta, který bude splňovat určité podmínky. „Hledáme zastánce prozápadně orientované liberální demokracie s důrazem na dodržování lidských práv,“ vysvětluje Michael Kocáb. Kandidáty vybírají signatáři výzvy. „Dva měsíce před prvním kolem voleb by se naši signatáři měli ujednotit na jednom jménu. Bude možná komplikované požadovat po někom, kdo má rozjetou kampaň a má v ní peníze, aby to skončil. Ale věříme že kandidáti dostojí svému slovu,“ říká Michael Kocáb ve zcela zaplněné videokavárně Malostranské besedy.

Interaktivní hra Prezident 21 vychází z konceptu univerzálního hlasovacího systému Demokracie 21. „Umožňuje lidem rozdělit až tři hlasy a zároveň dát někomu jeden hlas proti zvolení. Hra začala 21. 12. ve 12:21 a skončí 66 dní před prezidentskými volbami, kdy bude vyhlášen vítěz. Do té doby může každý člověk své hlasy měnit,“ přibližuje svůj projekt Karel Janeček. Může se stát, že zvítězí někdo, kdo kandidovat nechce? „Stát se to může,“ připouští Karel Janeček. Budete dávat někomu peníze? „Nebudu, ale uvažujeme, že bychom umožnili lidem, aby přispěli na vítěze,“ odpovídá.

Janu Spoustovi se nelíbí, že Kroměřížská výzva loví ve špatných vodách. „Kdybyste hledali lidi jako Zeman, tak bych vám blahopřál, ale vy hledáte na opačném pólu,“ popichuje Kocába. Kocáb: „My nehledáme na opačném pólu, nehledáme AntiZemana. Jestliže někdo splní naše kritéria, ať je prezident.“ Spousta: „Neřekl jsem, ale že hledáte AntiZemana, ale že oslovujete antizemanovce.“

Otázka z publika na možnou roli Andreje Babiše před prezidentskými volbami. „Buď bude podporovat Miloše Zemana, nebo postaví kandidáta, který bude favoritem voleb,“ míní Jan Spousta. Michael Kocáb se přimlouvá za návrat k tradičním hodnotám. „Když se řítí bouře, co se děje s domem? Znám to ze Severní Karolíny, stabilizuje se. Gorbačov předpokládá válku, nevím, jestli válka opravdu bude, ale jde teď o to stabilizovat společnost, vrátit se k tradičním hodnotám. A oligarchizace politiky mezi tradiční hodnoty nepatří. Andrej Babiš by se měl buď ochudit, nebo z politiky odejít,“ soudí Michael Kocáb. Podle Karla Janečka se dá Babiš za leccos kritizovat, ale není tím nejhorším. „Nepodporoval jsem ho, nepodporuji ho a podporovat se nechystám,“ uzavírá.

Dárečky hostům, poslední potlesk, Adams Emily (Emílie Bauerová – basa, Martin Adamovský – kytara) hrají na odchodnou. Taková byla v pořadí osmá Beseda v Besedě, pořádaná Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku a Nadací Hannse Seidela.

[/vc_column][/vc_row]