Debaty
28/7/2017

Je potřeba brutální reforma vzdělávacího systému

Sedmnáctá beseda cyklu Besed v Besedě. O robotizaci diskutují hosté: Pavel Svoboda, Michael Šebek a Tomáš Prouza. Moderátorkou, jak je již zvykem, je Veronika Sedláčková. Beseda je doprovázena hudbou dua Adams Emily, tentokrát ve složení Martin Adamovský a Jan Techl.

Úvodní otázka Veroniky Sedláčkové na to, co všechno máme s postupující robotizací očekávat. Europoslanec Pavel Svoboda předpokládá, že robotizace, která je jedním z průvodních jevů současného vývoje, změní životní styl i strukturu pracovního trhu. Myslí si ale, že to bude trvat déle než pět let. Ekonom Tomáš Prouza ilustruje postup modernizace na příkladu našeho trávení volného času. “Ještě rozumím, co dělají moje děti teď, ale za 10 let už nebudu.“ K tomu dodává, že se stane zásadním, jestli se dokážeme jako jedinci přizpůsobit realitě toho, že za 10 let budeme dělat něco, co dnes vůbec neumíme. Odborník na robotiku Michael Šebek z ČVUT přitakává. „Vývoj se neustále zrychluje. Doby, kdy měl člověk jedno povolání na celý život, jsou dávno pryč.“

Pavel Svoboda s tezí o rychlosti vývoje a postupující digitalizaci souhlasí. „To, že se právníci po celém světě začínají aktivovat, znamená, že se něco (skutečně) děje. Právníci jsou vždy pozadu.“

Podle Michaela Šebka postihne postupující robotizace hlavně střední třídu. Povolání typu uklízečka to překvapivě jen tak rychle nepostihne, neboť jde o složitou senzomotorickou činnost, kde je třeba velké koordinace pohybu a zpracování obrazu. Postihnout by to však mělo povolání, která vykonávají rutinní práci. V některých bankách jsou pokladníci automatizováni už teď. Do budoucna bude proto pro lidi nejlepší být „mělkým specialistou“, který bude schopen flexibilně se přizpůsobit aktuální pracovní poptávce.

V širším kontextu na změny doplatí především rozvojové země, které budou trpět odstupem od masové výroby. „Z masové výroby se stane výroba na zakázku…budou malé továrny v každé vesnici. Budu chtít oblek, oni budou mít moji digitální postavu a udělají to do hodiny,“ dodává Michael Šebek.

Co se týká právní úpravy, Pavel Svoboda říká, že vznikají první legislativní rámce. Do přípravy se zapojují i instituce Evropské unie. „Je tu jednotný trh, je potřeba položit společné základy.“ Pro příklad „abychom autonomním vozidlem mohli přes hranice a aby certifikáty těchto vozidel byly přenositelné do dalších států.“ Funguje proto spolupráce se zástupci velkých automobilek. Je potřeba spolupracovat, abychom si jako EU udrželi přední místo ve světě.

Zároveň dodává, že v souvislosti s robotizací přichází opět do módy etika. S tím ale souvisí množství složitých otázek, kupříkladu otázka autorského práva u článků napsaných roboty.

Abychom byli připraveni, je potřeba „brutální reforma vzdělávacího systému,“ říká Tomáš Prouza. Zároveň ale skepticky dodává, že si není jist, je-li to při životnosti českých ministrů školství reálné.

Několik otázek z publika a moderátorka Veronika Sedláčková se loučí s hosty i diváky. Beseda byla poslední před prázdninovou pauzou. Budeme se na vás opět těšit v září v Malostranské besedě.

[vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=kgxgdprEuS8″]