Debaty
24/3/2017

Je to o lidech

Jedenáctá Beseda v Besedě. Téma: Ochrana přírody v ČR. Ekologové vs. developeři? Hosté: Pavel Kindlmann, Zbyněk Klose, Michael Pondělíček. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 20. března 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčová. Debata doprovázená hudbou dua Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a Martin Adamovský.

Schválená verze návrhu zákona o národních parcích je maximum možného, myslí si Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. On sám osobně by si dokázal představit ještě přísnější ochranu přírody, nicméně se domnívá, že více už nebylo všeobecně přijatelné. Michael Pondělíček z Vysoké školy regionálního rozvoje  se domnívá, že se diskuze ohledně návrhu zákona dostala do příliš politické roviny. „Je to hokus pokus, je to politikum.“

V reakci na argument, který se v debatě o zákonu objevoval, že určení bezzásahových zón je nebezpečné kvůli kůrovci, který už v minulosti v Národní parku Šumava napáchal velké škody, praví Zbyněk Klose, starosta Kubovy Hutě, že se toho neobává, neboť se s nákazou kůrovcem dle jeho zkušeností dá bojovat i jinak, než jen vykácením napadeného lesního porostu, kupříkladu prostřednictvím tzv. lapáků, které kůrovce vylákají z napadených stromů.

Zbyněk Klose zároveň dodal, že ochranu přírody v ČR nevnímá jako souboj ekologů s developery, neboť samotné označení „developer“ nevnímá hanlivě. „Stejně jako v jiných profesích jsou lidé s dobrými a špatnými zájmy“, říká, záleží tedy na jednotlivých zájmech konkrétních lidí a jejich přístupu k přírodě a rozvoji krajiny. Pavel Kindlmann reaguje, že hlavní střet vnímá spíše v rovině ekologové versus spekulanti s pozemky, kteří se vyrojili po roce 1989, kdy byly pozemky v oblasti Šumavy uvolněny k prodeji. K tomu se přidává i Michael Pondělíček s tím, že výše cen pozemků způsobuje jejich nedostupnost zejména pro mladé, jejichž přítomnost je předpokladem k dalšímu udržitelnému rozvoji oblasti.

Na otázku, jestli by nebyl potřeba speciální zákon o Šumavě, odpovídají Zbyněk Klose i Michael Pondělíček svorně nesouhlasně. Jen by to podle nich způsobilo nárůst legislativy.

Po otázkách z publika se moderátorka Veronika Sedláčková loučí s hosty. Besedy pořádá Institut pro křesťansko-demokratickou politiku společně a Nadací Hannse Seidela.