Debaty
8/12/2017

Nejistá (ne)závislost Katalánska

Úterý 5.12. Poslední Brněnská kavárna roku 2017. O Katalánsku hovoří zpravodaj španělské agentury EFE Gustavo Monge, katalanista David Utrera Domínguez a učitel a člen Česko-katalánského spolku Antoni Ferrando.

Dnešní proces katalánského úsilí o nezávislost připomíná podobné úsilí za Druhé španělské republiky v roce 1934.

Podle Davida Utrery je španělská ústava něco jako svatý text a je velmi těžké docílit jakéhokoliv kompromisu k jeho reformě. Dále považuje za špatné, že komunikace mezi centrální vládou a katalánskou vládou je v podstatě na bodě nula. Možné řešení nabízí koncept federace, ale takové, která nebude pouze na papíře. Gustavo Monge oponuje, že španělská ústava je jediná věc, která zajišťuje sociální smír ve Španělsku a podle něj funguje dobře přes 40 let a není potřeba ji reformovat. Antoni Ferrando se přiklání k názoru, že federace nemá naději na úspěch, protože katalánské zákony jsou neustále blokovány ve španělském parlamentu a není tak uznáváno postavení Katalánska.

Budoucnost katalánského regionu je velkou neznámou, neboť jak říká David Utrera, „nemáme žádné záruky, že budou uznány výsledky voleb, třeba i nepříznivých pro unionisty a centrální vládu.“ Antoni Ferrando si myslí, že tyhle volby do regionálního parlamentu vlastně nic nezmění, neboť oba bloky si zachovají svoji sílu. Podle Gustavo Mongeho se musí rozhodnout Katalánci sami, co chtějí a jak to oni sami cítí.

Budoucnost této autonomní oblasti Španělska je tak stále nejistá, ale podle všech řečníků o jejím osudu nakonec rozhodnou jenom občané Katalánska.

Taková byla poslední Brněnská kavárna. Organizovaná ve spolupráci Institutu pro křesťansko-demokratickou politiku, Nadace Hannse Seidela a Mladých lidovců Jihomoravského kraje. Všem děkujeme a těšíme se na vás opět v roce 2018.