Debaty
13/1/2017

Přichází éra smart populismu

Beseda v Besedě, šestá v pořadí. Téma: Jak nezblbnout v době postfaktické. Hosté: Dalibor Špok, Michael Romancov, Jan Hartl. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 9. ledna 2017. Moderuje Veronika Sedláčková. Mluvené slovo prokládá slovem zpívaným písničkářské duo Adams Emily.

Vstupujeme do doby, kdy pravda a fakta ztrácejí na významu a roste role emocí. Tak to aspoň říká psycholog Dalibor Špok. Sociolog Jan Hartl ne zcela souhlasí. „Mně se nelíbí termín post-faktická, měli bychom se zeptat, jestli před tím byla doba faktická. Jak bedlivě sleduji vývoj po listopadu 1989, mám pocit, že fakta ještě nezačala platit. Hledáme zkratky a nábližky, marketéři budí emoce. To není nové, s rozvojem internetu se to ale přiblížilo každému,“ oponuje Jan Hartl v nacpané videokavárně Malostranské besedy. Podle Dalibora Špoka se dá za dobu faktickou považovat doba, kterou jsme si zvykli označovat jako postmoderní.

Jsme v moci reklamy? „Mně utkvěla v hlavě reklama, kterou považuji za mimořádně škodlivou: nevaž se, odvaž se,“ uvádí politický geograf Michael Romancov. „Odvazování přerůstá společnosti přes hlavu. Odmítnutí odpovědnosti, ´odvázání se´ je největší problém společnosti,“ míní Michael Romancov.

Záleží dnes lidem na pravdě? „Před třemi lety jsem vnímal neuvěřitelné zpovrchnění veřejné debaty. Jsme si tím vinni sami, protože jsme se nechali unášet infotainmentem,“ odpovídá Jan Hartl a dodává: „Začíná to podléháním líbivosti a povrchnosti. Podléhání dezinformacím je věc následná.“ Podle Dalibora Špoka je imperativem doby instantní pobavení hned. „To mění očekávání, preference, koncepty světa. Bylo to vždycky, ale dnes je to daleko intenzivnější,“ tvrdí Dalibor Špok.

Může dnes uspět politik, který nenabízí jednoduchá řešení? Michael Romancov si myslí, že ano. „Politik, který přijde s něčím, co bude vnímáno jako nová věc, může zaujmout,“ soudí. Na otázku, zda někoho takového vidí, odpoví: „Začínám vidět určité ostrůvky, politiky, kterým jde o to, aby byla zachovaná politická soutěž. Primárně říkají: musíme uchovat hřiště v dobrém stavu, je to důležitější než konkrétní výsledek voleb.“

Proč lidé promíjejí politikům různé lži? „Lidi si pořád myslí, že politika je svinstvo a každý politik si přišel nakrást,“ říká Jan Hartl. „Jakmile ovšem upadá morálka, upadá s ní i soudržnost společnosti,“ doplňuje.

Podle Dalibora Špoka má v postfaktické době naději na úspěch politik, který je hodnotově orientovaný. „Hodnotová orientace politiků by se dnes ale měla projevovat jinak než deklaratorní formou – tím, jak mluvím, jak reaguji na oponenta a podobně,“ objasňuje a ilustruje to jmény jako Václav Havel nebo Andrej Kiska. Podle Dalibora Špoka teď vystrkuje růžky nový fenomén: smart populismus, který se bude snažit rafinovaně odsávat voliče tradičním stranám.

Najde se dost voličů, kteří ocení hodnotově orientované voliče? Podle Jana Hartla to je jediná šance pro naši demokracii. „Kéž by politici chtěli jít osobním příkladem. Měli bychom to od nich vyžadovat. Když to nebudeme vyžadovat, tak to dělat nebudou,“ uzavírá Jan Hartl.

Dárečky hostům, závěrečný potlesk, Adams Emily – mimořádně v sestavě Martin Adamovský (kytara), Jan Techl (klávesy) – dávají poslední kousky na odchodnou. Taková byla první letošní Beseda v Besedě, pořádaná Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku a Nadací Hannse Seidela.


[vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=zkOAQDQH3yk&t=3228s“]