SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ CEN SOUTĚŽE VIZE ČR 2050

V úterý 16. května proběhlo slavnostní předání cen vítězům soutěže Vize ČR 2050, kterou vyhlásil Institut pro křesťansko-demokratickou politiku společně s KDU-ČSL. Ceny předávali vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr zemědělství Marian Jurečka. Celkem bylo oceněno sedm mladých lidí do 30 let, kteří sepsali vize pro oblasti zemědělství, ekonomiky a technologií, zahraniční politiky, regionálního rozvoje a sociální politiky ČR v roce 2050.

Ceny odborné poroty předával vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Jako nejlepší byla vyhodnocena vize Kláry Bednářové (21) „Skutečným účelem welfare state je naučit lidi, jak si počínat bez něho.“ Druhé místo získal Vojtěch Drápal (27) a jeho vize „Sen o zemi, která zbohatla svou prací“. Na třetím místě se umístila vize „Zemědělství v roce 2050“ z pera autorského tria Adam Šilar, Jan Vacíř a Jan Martínek.

Druhou sadu cen soutěže za vize nejlépe hodnocené v internetovém hlasování veřejnosti předával ministr zemědělství a garant soutěže Marian Jurečka. První místo vyhrál Jan Malota (21) se svou vizí komunitního bydlení pro seniory, za ním se umístil Vojtěch Chupík (21) s vizí „Rozvojová pomoc – nově a efektivněji“ a třetí místo získala opět Klára Bednářová. Soutěžícím byly rozdány ceny ve výši 90 tisíc korun.

V odborné porotě soutěže zasedli poslanec KDU-ČSL a předseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR Ondřej Benešík, vedoucí Katedry evropských studií FSV UK Tomáš Weiss, dopravní expert Robert Šťastný, ekonom a hlavní analytik Next Finance, s.r.o. Vladimír Pikora, ministr zemědělství za KDU-ČSL  Marian Jurečka, děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Ryant, radní Prahy 6 za KDU-ČSL a předseda komise pro sociální a zdravotní problematiku Marian Hošek, socioložka a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová, předsedkyně správní rady Institutu pro digitální ekonomiku Jana Adamcová a  odborník na regionální rozvoj z VŠE Marek Jetmar.

Vítězné práce si můžete přečíst na stránkách projektu zde.

Všem účastníkům i porotcům soutěže srdečně děkujeme za účast!


Videozáznam z předávání cen vítězům najdete zde.