Debaty
22/5/2017

Sledujeme důsledky nepovedené transformace

Patnáctá Beseda v Besedě. Název: Česká politická (ne)kultura? Hosté: Josef Mlejnek a Terezie Kaslová. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 22. května 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debata doprovázená hudbou dua Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a Martin Adamovský.

Na otázku, jestli jsme v krizi, odpovídá novinářka Terezie Kaslová, že ne, nicméně naší aktuální situaci nepovažuje za dobrou. „Situace na politické scéně, síť mezilidských vztahů a chování je pro mě odstrašující.“ Politolog Josef Mlejnek se domnívá, že v krizi jsme, nicméně ne teď aktuálně v krátkodobé. „Je to trvalá krize, která se tu táhne řadu let, současné dění k tomu nic nového nepřidává,“ a dodává výčet věcí, které „už tu byly“, jako jsou nahrávky či odcházení z vlády. Toto dění Josef Mlejnek interpretuje jako „důsledky nepovedené transformace.“

„Můžeme si za to sami?“, ptá se moderátorka Veronika Sedláčková. Terezie Kaslová se sama ptá, čím to je, že jsme ochotni se zapojovat do diskuzí pod články na internetu, ale už jen málokdo dokáže napsat poslanci a říct, co se mu nelíbí. Ve srovnání s polskou je česká společnost zakřiknutější, míní Josef Mlejnek, ale je těžké odhadnout, čím to je. U nás obecně organizace funguje, máme spolky sdružení na sport, koníčky, ale chybí společenské organizace. Těžko ale lze očekává, že se u nás změní situace, pokud se nezapojí větší část společnosti, dodává.

„Co pro změnu může udělat každý z nás?“ Josef Mlejnek soudí, že cesta je přes podporu svobody médií. Lidé by měli podporovat kvalitní žurnalistiku, i když je to bude stát peníze. Terezie Kaslová dodává, že ona sama považuje kvalitní žurnalistiku za základ demokratické společnosti.

Terezie Kaslová zároveň velice pozitivně hodnotí iniciativu Proč? Proto!, ve které vidí potenciál na změnu. „Je to přesně to, co by mohlo narušit ten monolit.“ Oproti tomu je Josef Mlejnek poněkud skeptičtější. Podle něj je to iniciativa, která se objevila v souvislosti s vládní krizí a lze jen těžko odhadnout, jak to bude dál pokračovat.

[vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=Le5S9wujlxc“]