Debaty
19/6/2017

USA Trumpa přežijí

Šestnáctá Beseda v Besedě. Název: Postfaktická doba Donalda Trumpa Hosté: Igor Lukeš, Miloš Calda a Daniel Anýž. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 12. června 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debata doprovázená hudbou dua Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a David Richter.

„Jaký má Donald Trump vliv na současné USA?“ ptá se moderátorka Veronika Sedláčková na úvod besedy. Amerikanista Miloš Calda z FSV UK Trumpa hodnotí „méně negativně“. Administrativa podle něj vysílá různé signály kvůli tomu, že ještě není „usazená“. Některé Trumpovy akce sice nebyly příliš promyšlené, kupříkladu zákaz vstupu pro občany šesti převážně muslimských zemí, který by následně zrušen soudy. To podle Caldy dokazuje, jak v USA funguje systém „checks and balances“ (systém brzd a protivah) a je to věc, která se podepsala na „nemastném neslaném“ startu administrativy.

S tezí, jestli nejsou hlavní americká média příliš kritická k novému prezidentovi, vlastně souhlasí Miloš Calda s tím, že Trumpovi podle něj nedali tradičních 100 dní hájení. S tím nesouhlasí novinář Daniel Anýž, ani Barrack Obama, ani Gorge W. Bush ni takového neměli. Zároveň uvádí příklad konzervativního Wall Street Journal, na kterém on vidí snahu něco pozitivního napsat, nicméně nemají, o čem „normálním psát“, i přestože fandí jeho plánům na daňovou, protiregulační reformu.

Historik Igor Lukeš je kritický k tvrzení, že je možné Trumpovi „připsat k dobru“ alespoň to, že se zbavil těch nejkřiklavějších případů ve své administrativě. Steva Bannona sice odstranil ze skupiny nejvyšších úředníků, nicméně kromě toho příliš pozitiv nesleduje. Snad ještě odchod generála Flynna, který, kromě svých kontaktů na osobnosti ruské politické scény a křivopřísežných prohlášeních ve své aplikaci pro bezpečnostní prověrku, je „evidentně iracionální člověk,“ neboť to byl právě on, kdo do světa vypustil tweet o tom, že Hillary Clinton řídí síť pedofilů sídlící v pizzerii ve Washingtonu. Podle Igora Lukeše to vytvořil s představou, že tomu někdo uvěří, což se bohužel stalo. Nějakou dobu po zveřejnění přijel muž s puškou do pizzerie s tím, že jde osvobodit tam zadržené děti. „A teď si vezměte, že poradce prezidenta něco takového šíří.“

Debata se následně stočila k Trumpovým ekonomickým plánům. Miloš Calda se ptá ostatních diskutujících, jestli už jsou zavedena nějaká konkrétní protekcionistická opatření. „On je kecavej člověk, má tablet, píše tweety,“ říká Miloš Calda pochybujíc o tom, že jsou skutečně přijímána pro to potřebná opatření. Igor Lukeš reaguje razantně a zmiňuje napjaté vztahy s Mexikem i Čínou, ale i odstoupení od Transpacifického partnerství. Daniel Anýž dodává, že prezident Trump byl varován obchodníky, že takováto politika je chybná, neboť vyvolá nedostatek základních surovin v USA.

Diskutující se zároveň shodli na tom, že se neobávají ohrožení Evropy v kontextu Trumpových politik. Miloš Calda předpokládá, že Donalda Trumpa budou krotit jeho poradci. Daniel Anýž dodává, že i přes některé sporné výroky Trump podepsal přistoupení Černé Hory jako dalšího člena NATO, což by naznačovalo, že by v zahraniční politice USA mohla být kontinuita, zároveň ale jde proti jeho hlavní myšlence, a to že půjde dělat handly s Putinem.

Co se týká vztahů s Ruskem, podle Igora Lukeše ruský názor na zvolení prezidenta Trumpu ilustruje výrok mluvčího Kremlu, který pronesl, že po vyhlášení výsledků volen „mejdan trval tři dny.“ Rozumně uvažující lidé v Kremlu podle něj vědí, že s rozsáhlejšími kroky musí počkat, až se ukáže, jak bude Trump politiku vůči Rusku směřovat. „Nikdo dnes neví, včetně Trumpu, co si Trump o Rusku myslí.“

Ve vztahu s Německem Miloš Calda poukazuje na neporozumění. Domnívá se, že Němci prezidenta Trumpa berou příliš doslovně. Zároveň připouští, že výrok Angely Merkelové o tom, že se Evropa musí starat sama o sebe, může být součástí předvolební rétoriky, neboť německé společnost v současné době není příliš proamericky naladěná. Na to Igor Lukeš reaguje tím, že podle politifact.com bylo 69 % předvolebních prohlášení Donalda Trumpa úplně nebo skoro lživých, není tedy důvod, aby na něj Němci negativní názor neměli.

Přínosem Trumpa je však podle Igora Lukeše to, že zaktivizoval občanskou společnost. „USA Trumpu přežijí.“ Dokonce se domnívá, že by to celou americkou společnost mohlo posílit, neboť se naučí, jak se k podobným lidem stavět.

[vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=gE6gEyopJkc“]