Vina za zadlužení leží na dlužnících

Dvacátý osmý díl besedního cyklu Besedy v Besedě se odehrál v pondělí 16. dubna. Pozvání přijali soudní exekutorka Jana Tvrdková, poslanec a předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný a autor projektu Mapa exekucí Radek Hábl.

Diskutující se shodli, že vina za zadlužení leží na dlužnících samotných, nicméně je třeba pro ně vytvořit lepší podmínky, jak se ze svých dluhů dostat a navýšit prevenci.

V posledních letech se podle Radka Hábla některé věci podařilo částečně napravit. Nebankovní společnosti jsou nyní více regulovány, došlo také k zrušení rozhodčích doložek. Jana Tvrdková však oponovala tím, že čísla dlužníků neklesají a jde tedy v první řadě o problém v lidech samotných.

Podle poslance Marka Výborného je nutné část lidí oddlužit, protože jinak si „kouli u nohy“ z minulosti povlečou do nekonečna. Důležité je však myslet i na to, aby nedošlo k poškození zájmů věřitelů.

Diskutovaná byla také možná prevence a to jak možnost výuky finanční gramotnosti na školách, tak větší regulace reklam na půjčky. Jana Tvrdková zmínila nutnost zodpovědné výchovy v rodinách, na což Marek Výborný reagoval tím, že situace, kdy by došlo k řešení pouze v rodinách, by byla ideální, ale je značně utopická.

Hosté probírali i dopad vysokého počtu exekucí na volební výsledky parlamentních a následně prezidentských voleb. Podle výzkumu Radka Hábla je korelace mezi výsledky extremistických politických stran a poměrem lidí v exekuci výrazná, nelze však s jistotou říci, zda jde o kauzalitu a je potřeba výsledky ještě více analyzovat.

Dotazy z publika v poslední části besedy padaly jak na to, jak počet lidí v exekuci ovlivňuje hospodářský cyklus, tak například na porovnání české situace se zahraniční.