Debaty
14/3/2018

Víra není morálka

První Brněnská kavárna letošního roku, a to na téma: Církve jako politický hráč. Naše pozvání přijali Tomáš Petráček, historik a teolog, Martin Holík, ředitel Rádia Proglas, a Jiří Bartoš, politolog.

Diskutující úvodem shrnuli současné postavení církve ve společnosti a v politice. Dle Petráčka se církev nechala natlačit do pozice, ve které nereaguje na změny, nenavrhuje program a zpomaluje vývoj. Bartoš zmínil, že rolí kněze by mělo být nejenom nést hodnoty, ale i vychovávat lidi, kteří tyto hodnoty budou pak uplatňovat v různých sektorech společnosti.

Velká část debaty byla věnovaná vyjadřování církevních představitelů na veřejnosti. Dle Holíka to, že církevní představitel říká svůj názor, je problém. V mnoha případech totiž nelze rozlišit, kdy mluví jako soukromá osoba, církevní představitel nebo jako historik – odborník. Dle Petráčka vysílá církev do společnosti smíšené signály a nevystupuje v krizových situacích jednotně.

Na otázku z publika, zda by měla být politická křesťanská strana nebo zda by věřící měli být roztroušeny v mnoha stranách, se diskutující při svých odpovědích shodli, že je lepší prosazovat tyto hodnoty ve všech demokratických stranách.

V rámci Brněnské kavárny  jsme natočili krátké video s naším hostem Tomášem Petráčkem.

Církev má bránit svobodu a demokracii

„V celé střední Evropě je demokracie a svoboda velmi ohrožena.“
Souhlasíte?
Po Brněnské kavárně jsme natočili ještě krátké video s naším hostem Tomášem Petráčkem. Podívejte se na něj ⤵

Zveřejnil(a) IKDP dne 11. březen 2018

 

Celý záznam z Brněnské kavárny je ke zhlédnutí zde: