Debaty
18/9/2017

Výsledek AfD není překvapující

Devatenáctá Beseda v Besedě. Název: Německo po volbách. Co očekávat? Hosté: Martin Svárovský, Bára Procházková a Miroslav Kunštát. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 25. září 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debatu doprovázela hudba dua Adams Emily ve složení Emily Bauerová a Martin Adamovský.

Hosté se shodli, že nebyli výsledky strany Alternativa pro Německo (AfD) příliš překvapeni, neboť průzkumy takový výsledek naznačovaly. Novinářka Bára Procházková uvedla, že je pro ni překvapující, že AfD byla třetí stranou. A také ji překvapilo, jak málo hlasů získala Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), a to vzhledem k tomu, že Martin Schulz je bojovník a vedl kampaň až do konce, což byl rozdíl oproti předchozím volbám, kdy hlavní představitel SPD veřejně opustil kampaň týden před volbami s ohledem na špatné předvolební výsledky.

Dle Miroslava Kunštáta je zřejmé, že můžeme vidět rozpad strany AfD. Předsedkyně strany již oznámila, že se nepřipojí k parlamentnímu klubu strany, a požádala své kolegy, aby udělali totéž. Na druhou stranu si myslí, že tento fakt nebude vadit jejich voličům, protože stranu z větší části volili z protestu.

Na druhou stranu Martin Svárovský z Ministerstva zahraničních věcí řekl, že byl příjemně překvapen výsledky Svobodné demokratické strany (FDP), která získala o necelých 6% voličů více než v předchozích volbách. Pro Miroslava Kunštáta to nebylo překvapením, jediná věc, co jej překvapila byla, jak přesné byly předvolební průzkumy.

Martin Svárovský vidí podporu AfD v podhodnocení sociálního aspektu. Jelikož v Německu, přestože si v posledních letech vede ekonomicky velmi dobře, není v některých oblastech situace dobrá. Angela Merkelová by proto měla mít na paměti dvě věci. Nejenom boj proti nacionalistům a xenofobům, ale i regionální politiku státu.