Debaty
19/2/2019

Zahraniční mise Armády ČR

V pondělí 18. února proběhl další díl cyklu „Besedy v Besedě“ a tentokrát na téma zahraničních misí Armády České republiky. Veronika Sedláčková zpovídala vrchního vojenského kaplana Jaroslava Knichala, podplukovníka Iva Zelinku a reportéra ČT Karla Rožánka.

Všichni tři hosté se vojenských misí zúčastnili a tak mohli předat informace přímo z první ruky. Ivo Zelinka jako aktivní voják mluvil o úkolech, kteří čeští vojáci plní, o spolupráci s dalšími členy NATO či o aktuálních bezpečnostních hrozbách.

Pomoc vojenského kaplana v situacích, kdy jsou vojáci pod velkým psychickým tlakem či při situacích, kdy dojde během mise ke ztrátám na životech, popisoval Jaroslav Knichal. Uvedl však, že vojáci si za „padrem“ (jak se vojenskému kaplanovi říká) chodí pro rady i v méně závažných situacích, jako když jim například píše manželka z Česka, že se jí porouchala pračka.

Karel Rožánek přidal svou zkušenost zahraničního reportéra, popsal i kontakt s místním obyvatelstvem, kdy jsou čeští vojáci i díky své komunikativnosti přijímáni civilisty často lépe, než například Američané. Jako jeden z velice silných, ale zároveň důležitých zážitků popsal natáčení svého dokumentu o padlých vojácích v Afghánistánu. Při jeho tvorbě spolupracoval i s pozůstalými.