Konference a kulaté stoly
1/12/2022

Evropa – naše budoucnost

Ve čtvrtek 1. prosince 2022 se v pražském Operu konala diskuze s názvem Evropa – naše budoucnost. Diskutovány byly okruhy jako pozice České republiky v EU, evropská obranyschopnost, energetická transformace a ochrana klimatu, sociální stabilita v Evropě, či role populistických a anti-systémových stran. Pozvání přijali předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová, ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády Marian Jurečka, bývalý slovenský premiér a v současnosti prezident Wilfried Martens Centre for European Studies Mikuláš Dzurinda a politoložka z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Lucie Tungul. Diskuzí provázel vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu Filip Nerad.

Debatující se shodli na pozitivním hodnocení českého předsednictví v Radě EU a upozornili zároveň na změnu k lepšímu v kontextu vnímání České republiky v evropském prostředí. „Svou aktivitou v rámci českého předsednictví jsme nyní vlastně spláceli dluh těm, kteří nám pomáhali v 90. letech před vstupem do EU a do NATO,“ uvedl k tématu Marian Jurečka.

Vztahy mezi státy EU – a to zejména v kontextu přístupu Maďarska k současným krizím – byly dalším výrazným tématem debaty. “Například rádio Svobodná Evropa vysílá odsud z Prahy v posledních letech opět zpět do Maďarska, protože je to potřeba…,” připomněla Markéta Pekarová Adamová. Ohledně možností budoucího uspořádání EU Lucie Tungul uvedla, že „(…) se nemáme snažit o federaci za každou cenu a v každé oblasti. Na druhou stranu se v současné době ukazuje, že aktuální nastavení někdy prostě nestačí…“

Mikuláš Dzurinda v diskuzi zdůrazňoval nutnost rozvoje evropských obranných kapacit. „Pokud EU nepřidá ke své soft power i hard power, nebude mít autoritu,“ podotkl. V rámci otázek z publika pak byly dále debatovány vztahy se zeměmi mimo EU, ať už se jedná o Čínu, Spojené státy americké, nebo státy v Africe.  

Závěr diskuze byl zaměřen na to, co Česká republika může Evropě nabídnout. V tomto kontextu byla zdůrazněna například nutnost podpory pro další rozšiřování EU, či potřeba být v jednáních na unijní úrovni i nadále aktivní.

Debatu uspořádali Institut pro křesťansko-demokratickou politiku a TOPAZ, ve spolupráci s Wilfried Martens Centre for European Studies a Konrad-Adenauer-Stiftung.

Kompletní program naleznete zde.

Záznam debaty naleznete zde.