Konference a kulaté stoly
25/8/2019

Kulatý stůl „Pět minut po dvanácté: Česko a změna klimatu“

Dne 22. srpna 2019 se v Poslanecké sněmovně uskutečnil kulatý stůl na téma „Pět minut po dvanácté: Česko a změna klimatu“. Mnoho výborných řečníků a více než 80 lidí v publiku společně diskutovali nad dopady klimatické změny na Českou republiku a nad příklady z praxe, které pomáhají v boji ze suchem.

V prvním panelu vystoupil Petr Hladík, místopředseda KDU-ČSL a 1. náměstek primátorky města Brna, Martin Kubica, ředitel sekce řízení Operační programu Životní prostředí ze Státního fondu životního prostředí ČR, Michal V. Marek, ředil Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR a Lucie Smolková, zástupkyně iniciativy Fridays for Future.

V rámci prvního panelu od Petra Hladíka zaznělo, že změna klimatu je neodvratitelná a naším hlavním úkolem je zmírnit její dopady, ale dle Lucie Smolkové tu chybí politický zájem klimatickou změnu skutečně řešit a bude-li situace takto pokračovat dál, bude brzy na řešení pozdě.

V druhém panelu vystoupili lidé z praxe, a to Anna Hubáčková, senátorka, která promluvila o situace na Hodonínsku, kde jsou kvůli možné těžbě štěrkopísku ohroženy zásoby pitné vody, Jan Grolich, starosta obce Velatice, která získala Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí za Jihomoravský kraj, Přemysl Krejčiřík, krajinářský architekt, který realizoval projekt Obory Obelisk, kde byla revitalizovaná říční krajina a Petr Selnik z VUT Brno, který se zabývá problematikou zelených střech ve městech.

V obou panelech byla velká část prostoru ponechána otázkám z publika, kterých bylo velmi mnoho. Lidé chtěli především vědět, jak oni můžou pomoci proti dopadům klimatické změny.

Kulatý stůl zakončil Marek Výborný, poslanec PČR a předseda KDU-ČSL s poděkováním, ale také s výzvou k aktivnímu přístupu. Představil také petici KDU-ČSL na ústavní ochranu vody, kterou je možné podepsat zde. 

Kulatý stůl jsme pořádali ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung.