Konference a kulaté stoly
12/10/2018

Lidé přestávají věřit racionálním protiargumentům

Praha V pondělí 8. října proběhla v prostorách Rakouského kulturního fóra beseda s názvem Demokracie:  Jak dát zaznít hlasu občanů ve světě algoritmu? Akci pořádal v rámci konference Forum 2000 Institut pro křesťansko-demokratickou politiku ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung. Pozvání vystoupit v této debatě přijali ukrajinský poslanec Artur Gerasymov, který je předsedou poslanecké klubu Bloku Petra Porošenka a český poslanec Marian Jurečka, který je místopředsedou KDU-ČSL.

Artur Gerasymov ve svém úvodním slovu přiblížil situaci na Ukrajině, která je stále nejistá. Země je ve válce se vzbouřenci o sporná území. Ukrajinští vojáci berou podle jeho slov službu ve válce jako svoji povinnost, aby především ochránili svoje rodiny a svoji svobodu.

Klíčovou věcí pro politický vývoj Ukrajiny je podle jeho slov důraz na transparentnost ve všech oblastech. Každý na Ukrajině by měl možnost se podívat na to, co komu patří a jaké jsou majetky politiků.

Marian Jurečka připomněl poznatek, kterého si všiml při debatách se studenty, že při otázce, kdo by byl ochotný nasadit svůj život a bojovat za svobodu a demokracii, se přihlásí jen velmi málo mladých lidí, což je znepokojivé pro demokracii v naší zemi. Poukázal na nárůst antisystémových stran a populistických hnutí, za který jednak mohou chyby politiků tradičních stran a také neschopnost dostatečně adekvátně reagovat na aktuální trendy, sociální sítě tak mění politickou krajinu.

Podle Gerasymova je důležitá transparentnost i v informační oblasti, každý občan by měl mít možnost podívat se za co jsou utráceny peníze ze státního rozpočtu. Na Ukrajině je díky nové legislativě možné dohledat majetky na internetu. Rovněž je nutná decentralizace, Ukrajina provedla v této oblasti velkou reformu, polovina prostředků je rozdělována na lokální úrovni. Jurečka připomněl úskalí majetkových přiznání politiků, která odrazují často schopné lidi od kandidatury v komunálních volbách v obavách z lidské závisti.

Otázku sociálních sítí oba hosté vnímají jako příležitost i hrozbu zároveň. Poslanec Gerasymov poukázal na hybridní válku, kterou proti Ukrajině vede Rusko, což si vyžádalo i legislativní zákaz z Ruska provozovaných populárních sociálních sítí. Důvodem bylo především bezpečnostní hledisko. I Jurečka přiznává, že upozorňovat jen na fake news nestačí, ale situace si vyžaduje i legislativní změny. S iniciativou by mělo především přijít Ministerstvo kultury, pod kterou oblast medií spadá. Klíčové je v tomto směru vzdělání a výchova ke kritickému myšlení. Gerasymov doplnil, že i navzdory všem problémům, kterým Ukrajina v posledních letech čelila, tak stále věří v demokracii. Varoval před Ruskem a jeho kroky, jako je například případ otravy novičokem v Salisbury. Důležité je také jak je o takové události informováno a s tím souvisí i otázka vlastnictví médií. Ukrajina již přijala příslušné zákony, aby bylo vlastnictví médií transparentní. Jurečka poukázal na to, že sociální sítě umožňují řadě lidí zůstat v anonymitě, a přitom mohou získat velký vliv. Když o vás něco nepravdivého napíšou noviny, tak se můžete bránit, když se něco objeví na sociálních sítích, tak jsou možnosti  omezené.

Moderátorka Veronika Sedláčková poukázala na několik příkladů jasných dezinformací, které vedou k tomu, že přibývá lidí, kteří přestávají věřit institucím, a to je cíl každé propagandy. Nositelé takové propagandy nejsou vůbec přístupni racionálním protiargumentům a sociální sítě, které se stali pro řadu lidí jediným zdrojem informací tento proces ještě více podněcují. Je to výsledek krize médií, a to nejen u nás, ale i ve světě, které přestávají být platformou pro poučenou diskusi.

Debata panelistů vyvolala i velký zájem v publiku, které zasypalo přednášející řadou dotazů.